Hvis du har mistet overblikket over din økonomi, er det bestemt ikke umuligt at få det tilbage igen. Det vil kræve en tidsmæssig investering, da der blandt andet skal udarbejdes et eller flere budgettet. Her i indlægget får du en række gode råd til, hvordan du kan få det økonomiske overblik tilbage.

Få et overblik over dine indtægter

Først og fremmest skal du have dannet dig et overblik over dine indtægter. Det gælder både lønmæssige indtægter, men det kan også være indtægter i form af boligstøtte og lignende. Kig på de seneste lønsedler og find ud af, hvor mange penge der præcist går ind på kontoen hver måned.

Få et overblik over dine udgifter

En moderne husholdning har mange forskellige udgifter. Har du ikke et overblik over dine forskellige udgifter, kan du hurtigt miste overblikket. Kig på dit kontoudtog for de sidste 3-6 måneder og regn sammen, hvor meget du i gennemsnit bruger på for eksempel mad, forbrug og lignende. Naturligvis skal du også have dannet dig et overblik alle dine faste udgifter som for eksempel husleje, forsikringer og så videre.

Kan du omlægge din gæld?

Hvis du har meget gæld eller mange forskellige kreditorer, kan det være værd at undersøge muligheden for at samle gælden hos en udbyder som fx Basisbank eller Bank Norwegian. Det vil give dig et bedre overblik over dine regninger, fordi du kun skal betale til en enkelt udbyder. Du kan også være heldig at opnå en besparelse på gælden, hvis du for eksempel har mange små og dyre lån. Før du laver et såkaldt samlelån, skal du undersøge udgifterne ved lånet grundigt. Hvis det blot bliver dyrere for dig at have gæld, er det ikke sikkert, at det er det værd. Uanset om din gæld består af lån, diverse ubetalte abonnementer eller noget helt tredje, kan det være værd at undersøge mulighederne for at samle den.

Skal du have flere konti?

Hvis du ønsker mere struktur i din økonomi, kan du overveje at få lavet flere konti. Mange husstande har en madkonto for at have et overblik over madforbruget. Hvis du ikke har det i forvejen, kan det være en god idé at få lavet en. Madbudgettet er ofte et af de steder, hvor det hurtigt kan gå galt i en husstand. Det kan være nemt at blive fristet af de mange tilbud i supermarkedet eller af at købe pizza med hjem fra arbejde. For at skabe de perfekte forudsætninger for din madkonto, bør du overveje at lave en madplan. Den kan du for eksempel lave for en uge eller to.